Penjara 2 Tahun, Denda RM10,000 Jika Merokok Di Kedai Makan Mulai 1 Januari 2020

Bagi para perokok, bersedialah awal-awal

Bermula 1 Januari 2020, tindakan undang-undang terhadap perokok yang ingkar akan larangan merokok di semua premis makanan akan mula dikuat kuasakan.

Mulai 1 Januari depan, perbuatan merokok wajib dilakukan di luar jarak 3 meter atau kira-kira 10 kaki dari setiap premis makanan.

Perokok yang ingkar larangan tersebut, kompaun sebanyak RM250 boleh dikenakan dan sekiranya gagal membayar kompaun, mereka akan didakwa di mahkamah dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara sehingga 2 tahun.

Setakat ini, Kementerian Kesihatan telah mengeluarkan notis amaran kepada 31,422 premis makanan daripada 146,607 premis yang telah diperiksa.

Dari jumlah tersebut, 27,759 buah premis telah diberikan amaran kerana gagal meletakkan tanda larangan merokok serta 3,889 notis dikeluarkan bagi orang yang didapati merokok di kawasan kedai makan.

Mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan bimbingan berhenti merokok sama ada di fasiliti awam mahupun swasta boleh mendaftarkan diri di laman sesawang jomquit.moh.gov.my.

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Pelajar SMK Riam Guna Daun Tubu Untuk Ganti MSG Dan Menang Anugerah Khas Di Seoul

2 pasukan dari SMK Riam menangi anugerah khas di anugerah pencipta di Korea Selatan

Dua pasukan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Riam, Miri, menempa nama di peringkat antarabangsa selepas memenangi beberapa pingat dan anugerah di Korea Cyber International Genius Inventor Fair (CIGIF) 2019 di Seoul pada 2-3 November.

Menurut Utusan Borneo, Pasukan Tborneo diwakili Natalie Gituen Liso, Law Zhen Yen, and Allycia Nanu Bong telah merangkul Pingat Emas dan Anugerah Khas World Inventors Association (WIA).

Pasukan terbabit berjaya menghasilkan perisa semulajadi yang menggunakan daun tubu (Pycnarrhena tametacta) dalam bentuk serbuk dan kiub sebagai pengganti kepada perasa tambahan monosodium glutamat (MSG).

Satu lagi pasukan iaitu Yucava diwakili Daniel Dennis, Nurnaziha Hasmady dan Eugenia Lavang Jalong telah berjaya meraih Anugerah Pingat Perak dan Anugerah Khas Asian Invention Creativity Association (AICA).

Mereka telah mencipta sudu mesra alam sebagai untuk menggantikan sudu plastik.

Pengetuanya Normah Abdul Latiff berbangga dengan pencapaian itu selepas sekolah itu menewaskan 70 pasukan dari 12 buah negara termasuk Korea Selatan, Vietnam, Hong Kong, Taiwan, Amerika Syarikat, Kanada, dan Indonesia.

Cikgu Forinna Rosini Lanity, Law Sie Siek, dan Enjila Ales juga menerima Anugerah Khas CIGIF Teacher Achievement.

Beliau juga berterima kasih kepada Kementerian Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Sarawak (MESTR), Sarawak Multimedia Authority (SMA), PPD Miri, PIBG, ibu bapa dan guru hasil kejayaan itu.

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Tiang Belawing Di Belaga Dicatat Tertinggi Dalam Malaysia Book of Records

Tahniah orang Belaga!

Sebuah tiang Belawing di Uma Baha, Apau Koyan, Belaga telah dinobatkan sebagai monumen Belawing tertinggi di Malaysia dalam Malaysia Book of Records.

Tiang Belawing yang dinamakan ‘Tungun Belawing Pebeka Tawai’ itu setinggi 80 kaki dan diperbuat daripada kayu belian.

Sehubungan itu, Skim Penempatan Semula Sungai Asap telah dinamakan sebagai Apau Koyan selepas tiang Belawing tersebut direkod ke dalam Malaysia Book of Records pada 27 Oktober 2019.

Apa Itu Tiang Belawing?

Belawing ialah tiang atau monumen yang diukir dengan motif Kenyah dengan hiasan burung enggang pada puncaknya.

Arah kepala dan ekor burung enggang ini menunjukkan orientasi hulu dan hilir sungai, di mana kampung (lepau) yang berkaitan dengannya berada.

Rujukan: Edi Sedyawati, EKM. Masinambow, Gunawan Tjahyono (1995). Konsep Tata Ruang Suku Bangsa Dayak Kenyah di Kalimantan Timur. Indonesia: Direktorat Jenderal Kebudayaan

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

OOPS! Salah Label Sabah Dan Sarawak, Astro Awani Minta Maaf

Kedudukan Sabah, Sarawak terbalik di TV

Negeri Sabah dan Sarawak telah dilabel secara terbalik dalam siaran berita yang ditayangkan di Astro Awani pada 27 dan 28 Oktober lalu.

Astro Awani telah mengeluarkan kenyataan memohon maaf kepada semua rakyat serta kerajaan negeri Sabah dan Sarawak atas kesilapan label pada grafik tersebut.

Dalam AWANI 7.45 pada tarikh berkenaan, terdapat kesilapan pada paparan peta Sabah dan Sarawak berhubung Monsun Timur Laut yang sedang melanda Malaysia.

Ini bukan kali pertama Sabah dan Sarawak salah dilabel. Sebelum ini, kesilapan yang sama dilakukan oleh sebuah program khas Merdeka yang ditayangkan di saluran 8TV.

Semua orang buat kesilapan. Kita kan manusia.

Sarawak Forestry Selamatkan Burung Hantu Rare Yang Diikat Di Luar Kedai Runcit

Kaki burung hantu itu didapati diikat dengan wayar pada sebatang besi yang diletakkan di luar kedai runcit pemilik 

Sarawak Forestry (SFC) di Miri menyelamatkan seekor burung hantu yang jarang dijumpai dan dijadikan sebagai tarikan dan ‘pemikat pelanggan’ di sebuah kedai runcit di sini pada Isnin. 

Menurut Utusan Borneo, pemilik kedai runcit didapati mengikat kaki burung hantu itu menggunakan wayar pada sebatang besi yang diletakkan di luar kedai runcitnya. 

Burung hantu bubu atau dikenali sebagai ‘Barred Eagle-Owl‘ ialah sejenis spesies yang dilindungi dan diletakkan di pintu masuk kedai runcit berkenaan. 

Burung yang diselamatkan itu akan dihantar ke Taman Rizab Semulajadi Piasau di Miri untuk pemeriksaan, sebelum dihantar ke Tapak Perlindungan Hidupan Liar Matang di Kuching untuk dilepaskan ke habitat asal. 

Ingin membuat laporan tentang hidupan liar? Ini caranya.

Orang ramai boleh memberi maklumat kepada Sarawak Forestry:

Hotline:  1-800-88-2526

Emel: info@sarawakforestry.com

Facebook: Sarawak Forestry

Laman web: www.sarawakforestry.com

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Atuk Yang Masak Selambak Kepada Anak Yatim, ‘Grandpa Kitchen’ Meninggal Dunia

Pemergian Grandpa Kitchen yang berhati mulia telah membuatkan netizen bersedih atas kehilangannya

YouTuber popular Narayana Reddy dalam channel popular ‘Grandpa Kitchen’ telah meninggal dunia pada Ahad lalu, 27 Oktober 2019.

Narayana, 73, dari Telangana, menjadi idola seantero dunia kerana memasak dalam kuantiti yang banyak untuk anak-anak yatim di India.

Berita tragik itu dikongsikan dengan 6 juta pengikutnya melalui video yang dimuat naik dalam channel pada 30 Oktober.

Sejak channelnya bermula pada Ogos 2017, Grandpa Kitchen telah masak pelbagai hidangan dari french fries ke burger, ayam mentega dan biryani kambing.

Tontoni perjalanan terakhirnya di video ini:

Kini Anda Tidak Perlu Lagi Beratur Untuk Ganti ‘MyKad’. Semuanya Di Hujung Jari!

Tahu Tak Anda Kini Boleh Memperbaharui Kad Pengenalan ‘MyKad’ Secara Online?

MyKad rosak tapi tak ada masa nak datang kaunter? Jangan risau, sekarang ni Jabatan Pendaftaran Negara ada sediakan platform untuk ganti MyKad secara online.

Sistem Gantian MyKad Online ini untuk apa?

Sistem ini boleh digunakan untuk:
– Gantian Kad Rosak
– Gantian Cip Rosak
– Gantian Naiktaraf Cip (Dari 32K / 64K ke 80K)
– Gantian Kehilangan (Kali Pertama sahaja)

Mudah kan?

Sekarang ni korang dah tak perlu beratur di kaunter, semua di hujung jari je.

Klik pautan ini Sistem Gantian MyKad Online untuk memperbaharui MyKad anda.

MyKad rosak tapi kerja banyak tak sempat nak datang kaunter.Korang tahu tak sekarang ni JPN ada sediakan platform…

Posted by Jabatan Pendaftaran Negara, Malaysia on Khamis, 10 Oktober 2019

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Cara Membuat Tuak Sarawak (Rice Wine)

Ikuti cara penyediaan tuak (rice wine) tradisional Sarawak

Sarawak terkenal dengan penghasilan tuak tradisional. Tuak ialah sejenis minuman yang diperbuat daripada proses penapaian pulut.

Tuak juga boleh dihasilkan melalui tumbuhan seperti nira kelapa, nira tar, nira enau atau kabung, nira nipah, tebu dan buah nanas. Selain itu, tuak juga boleh dihasilkan melalui tapai ubi kayu. Tuak penting sebagai bahan utama dalam upacara ritual dan hari perayaan seperti Hari Gawai Dayak.

Berikut ialah proses membuat tuak dari Sarawak secara tradisional. Terima kasih kepada Bad Cat Tuak kerana sudi berkongsi proses membuat tuak.

Bahan-bahan:

Beras pulut
Ragi (bebola yis)
Air gula

Cara penyediaan:

1. Bersihkan beras pulut dengan air.

2. Masak beras pulut dan gaul supaya tidak hangus.

3. Beras pulut dibiarkan agar sejuk.

4. Tumbuk ragi hingga lumat.

5. Pastikan bekas ragi tidak tercemar oleh bahan lain untuk hindari bakteria.

6. Campurkan beras dengan ragi.

7. Adunkan beras dengan ragi hingga sekata.

8. Simpan ke dalam tajau (tempayan). Secara alternatif, gunakan bekas biasa kerana tempayan berisiko untuk mudah pecah.

9. Ikat dan tutup tajau dan peram selama 2 minggu.

10. Campurkan dengan air gula selepas 2 minggu diperam.

11. Tapis beberapa kali selepas peram untuk menghasilkan tuak yang jernih.

12. Ikat dan tutup kembali tajau dan simpan selama 2 minggu.

13. Simpan di tempat yang tidak terdedah dari panas dan cahaya. Simpan dan peram 1 hingga 3 bulan.

14. Tapis dan tukar bekas tapaian beberapa kali selepas berlaku mendapan untuk menghasilkan tuak yang jernih.

15. Tuang dan hidangkan tuak ke dalam gelas kecil. Ngirup!

Nak tahu lebih lanjut bagaimana membuat sajian yang best di Sarawak? Tontoni proses membuat lemang yang popular di Kuching, Sarawak, iaitu Lemang Wak Matang di pautan ini : Cara Memasak Lemang Sarawak | How It’s Made

How It’s Made ialah siri web oleh SukaSuka mengenai proses pembuatan produk Sarawak yang unik. Tontoni video How It’s Made lain di YouTube kami: How It’s Made Playlist | SukaSukaMY

Rujukan:
Angelane Mula Bunyau. (2017). Tradisi Pembuatan Tuak Dalam Masyarakat
Iban. Diambil dari conference.kuis.edu.my

Nak Halau Serangga Atau Kucing Berak Merata? Ikuti 5 Petua Mudah Ini. Memang BERKESAN!

Petua Halang Kucing Berak Merata Dan Banyak Lagi

Pengalaman hidup masyarakat kita mengumpul ilmu serta kemahiran yang unik dalam menjalani kehidupan seharian telah banyak membantu masyarakat zaman sekarang.

Petua merupakan amalan tradisi di Nusantara sejak zaman dahulu kala dan berkembang mengikut peredaran zaman untuk mengatasi pelbagai jenis masalah. Masyarakat sekarang kebiasaannya menggunakan pendekatan moden sebagai jalan mudah. Akan tetapi, dengan perkongsian rangkaian petua-petua kali ini diharap dapat membantu anda dalam menjadi kehidupan seharian dengan cara lebih semula jadi.

Petua-petua yang dimuatkan disini telah dipetik daripada pelbagai sumber termasuk Internet, majalah-majalah serta sumbangan individu-individu.

Menghalau semut

1. Serbuk Kunyit

Taburkan pada laluan semut yang menuju ke dalam rumah, selalunya di tepi dinding. Halang laluan serangga itu dengan menaburkan serbuk kunyit di sepanjang perjalanan yang membolehkan mereka masuk atau lalu di dalam rumah.

2. Minyak Masak

Lap balang gula, keliling meja, kaki meja dan kaki kabinet dapur atau bahagian yang sering didatangi semut menggunakan kain yang telah di sapu dengan minyak masak.

3. Kulit Telur

Hancurkan kulit telur dan bakar. Taburkan pada kawasan laluan atau tempat semut berkerumun.

Menghalau Lipas

1. Lemon

Hiris nipis sebiji lemon dan letakkan di tempat yang kerap didatangani lipas terutamanya di tempat-tempat gelap seperti kabinet  dapur. Cara ini juga untuk membantu menyegarkan bau kabinet dapur anda.

2. Daun Pandan

Hiris nipis daun pandan dan taburkan di dalam laci atau kabinet. Lipas tidak suka pada bau daun pandan.

3. Buah Pelaga & Kulit Kayu Manis

Biji buah pelaga atau kulit kayu manis juga berkesan untuk menghalau lipas kerana lipas sememangnya tidak suka dengan bau tersebut dan tidak akan membiak di situ.

4. Serai Wangi

Lipas bencikan bau wangi. Anda boleh ambil beberapa batang serai yang telah disiat-siat kemudian letakkan di bahagian yang selalu ada lipas seperti dalam kabinet. Lipas tidak akan “berkunjung” ke situ lagi.

Menghalau Cicak

1. Kulit Telur

Cicak tidak suka bau telur. Letakkan kulit telur di ruang kosong tepi tingkap atau pintu untuk mengelak cicak dari memasuki rumah anda.

2. Bawang Putih & Bawang Merah

Cicak benci bau bawang putih dan bawang merah. Gantung atau letak bawang di tepi tingkap atau pintu rumah anda. Anda juga boleh kisar bawang bersama sedikit air dan semburkan air bawang tersebut di sekeliling rumah.

Menghalau Lalat

1. Bunga Cengkih

Ambil beberapa kumtum bunga cengkih dan letakkan ke dalam mangkuk atau bekas yang berisi air. Letak atas meja makan dan biarkan ia terdedah begitu sahaja.

2. Lilin

Nyalakan sebatang dua lilin dan letakkan di atas meja. Lalat tidak akan hinggap pada makanan kerana lalat tidak tahan dengan haba panas dari lilin tersebut.

3. Serbuk kulit kayu manis

Taburkan serbuk kulit kayu manis di atas meja atau di ruang kerja anda.

4. Halang Kucing Berak Merata-Rata

  • Cuka (7 ke 8 titis).
  • Pelembut kain (1/4 penutup)
  • Air (hingga penuh botol)

Cara-caranya:

Masukkan cuka, pelembut kain dan air ke dalam bekas semburan dan goncangkan. Kemudian semburkan bancuhan ini di tempat yang menjadi sasaran kucing untuk kencing dan berak. Lakukan secara konsisten.

Pernah tak anda amalkan petua ini di rumah? Kongsikan pengalaman anda!

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Asal Usul Teh Boba

Dengan teksturnya yang kenyal, ketagihan terhadap bebola ubi kayu dilengkapi dengan teh susunya yang berkrim tidak dapat dinafikan.

Teh Boba ialah satu hidangan teh yang telah menjadi sensasi bukan sahaja di negara asalnya Taiwan, tetapi juga di negara lain.

Kini, Malaysia juga tidak ketinggalan dengan rantaian Teh Boba yang sudah bertapak di sekitar Malaysia. Persoalannya, siapakah yang memulakan idea meletakkan bebola ubi kayu ke dalam teh?

Sejarah Boba

Boba dipercayai bermula pada akhir 80-an, dari Taiwan. Teh susu tidaklah asing di Asia Timur kerana meminum teh adalah budaya warga asia. Pada tahun 80-an, ais kepal dan bebola ubi kayu adalah pencuci mulut yang popular. Pada musim panas, seorang pemilik gerai terfikir untuk menggabungkan dua bahan tersebut ke dalam teh susu untuk menjadi satu minuman, maka terjadilah teh boba.

Perkataan boba berasal daripada istilah untuk payudara dalam bahasa Cina kerana bentuk bebola ubi kayu yang bulat.

Boba berkembang dari masa ke masa apabila ia semakin meluas di seluruh Taiwan. Pemilik-pemilik gerai memperkenalkan boba dengan menggunakan serbuk dan sirap buah-buahan sebagai ganti buah sebenar. Pilihan topping pula bertambah selain daripada bebola ubi kayu seperti jelly, pudding, aloe vera dan kacang merah. Bahkan dalam boba klasik, susu dalam teh susu dihasilkan dengan krim bukan tenusu kerana ianya lebih stabil dan sebagai hasilnya, minuman itu menjadi terkenal dengan rasa yang sangat manis dan berkrim.

Cara membuat “Boba”

Membuat boba agak mudah. Bahagian yang paling sukar tetapi penting adalah menyediakan bebola ubi kayu.

Bebola ubi kayu dijual kering dan untuk menyediakannya haruslah direbus selama 30 minit. Selepas itu ianya disejukkan dalam 30 minit juga.

Bebola ubi kayu tidak boleh terlalu lembik kerana semuanya akan bercantum. Terlalu keras pula akan menyebabkan ianya sukar untuk dikunyah. Peranan boba dipengaruhi oleh tekstur bebola ubi kayu.

Dalam Bahasa cina, terdapat satu perkataan untuk konsistensi yang sempurna bermaksud kenyal iaitu “QQ”.

Setiap hidangan boba dimulakan dengan satu senduk bebola ubi kayu, diikuti dengan teh atau jus dan kemudian diletak ais. Dihidangkan dalam cawan plastik khas dan ditutup dengan pembalut plastik yang dikedap menggunakan mesin pengedap plastik yang dilakukan secara automatik.

Kedai-kedai boba pada masa sekarang juga berkembang dengan trend yang membolehkan pelanggan menyesuaikan jumlah ais dan gula yang ditambah ke dalam minuman boba mereka.

Adakah teh boba satu minuman yang sihat?

Teh boba secara tradisionalnya telah dibuat dengan bahan-bahannya tersendiri. Oleh kerana penyediaannya menggunakan teh yang tidak segar dan kandungan gula yang banyak, ianya telah menyebabkan pihak umum memberi persepsi teh boba sebagai hidangan minuman yang tidak sihat.

Namun, apa yang ramai tidak tahu ialah teh boba boleh dijadikan sebagai hidangan minuman yang sihat sekiranya meminta kadar gula yang lebih rendah, menggantikan krim bukan tenusu dengan susu segar dan kurangkan bilangan toping ataupun tolakkan sepenuhnya.

Cara membuat ice-blended Teh Boba sihat

  1. 1 sudubesar serbuk teh hijau matcha (0 kalori)
  2. 1 cawan susu badam (40 kalori)
  3. ½ cawan ais batu (0 kalori)
  4. 10 titisan cecair stevia bagi tujuan pemanis (0 kalori)
  5. ¼ cawan bebola ubi kayu (110 kalori)
  6. Air rebus dengan larutan 10 titisan stevia (0 kalori)

Pertama sekali, kisarkan bahan 1-4 bersama menggunakan mesin pengisar sehingga sebati.

Selepas itu, rebuskan bebola ubi kayu di dalam air yang telah dilarutkan dengan 10 titisan stevia.

Setelah bebola ubi kayu sudah siap, letakkan ke dalam cawan.

Akhir sekali air teh susu dituangkan sekali ke dalam cawan, kemudian Teh Boba yang sihat sedia dinikmati. Kandungannya hanya mempunyai 150 kalori!